Monday, April 29, 2013

Γαστρονομία και Αρχαία Ελλάδα-Μία νέα προσέγγιση


Η Ελλάδα ως γνωστόν έχει μία από τις καλύτερες κουζίνες στην Ευρώπη. Ωστόσο πάντα, όταν αναφερόμαστε στην ελληνική κουζίνα, την συνδέουμε άμεσα με την μεσογειακή κουζίνα και διατροφή. Πράγμα που φυσικά και δεν είναι λάθος, απλά στο επίπεδο αυτό συναντάμε αναπόφευκτα και τον ανταγωνισμό από άλλες μεσογειακές χώρες όπως είναι η Ιταλία,η Ισπανία και άλλες. Η Ελλάδα όμως εκτός από την μεσογειακή κουζίνα έχει σαν παρακαταθήκη και μία κατά πολύ παλαιότερη κουζίνα, την αρχαία ελληνική κουζίνα.
Η αρχαία ελληνική κουζίνα, μπορεί μεν να είναι αρχαία, είναι όμως  Ελληνική αποκλειστικά και μόνο.  Το πλεονέκτημα που έχει η αξιοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής κουζίνας από εμάς, είναι ότι έτσι συνδυάζουμε την υγιεινή διατροφή, με την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, τον  πολιτισμό, την κουλτούρα και τα ήθη και έθιμα. Μπορεί δηλαδή να αποτελέσει από μόνη της ένα «τουριστικό προϊόν» και να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες μίας θεματικής  τουριστικής εμπειρίας.
Αυτό μπορεί να γίνει συνδυάζοντας  την κουζίνα, όλα αυτά δηλαδή που έτρωγαν οι Αρχαίοι  Έλληνες, με την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και γαστρονομίας, με τη μουσική που άκουγαν και με τα ήθη και έθιμα που υπήρχαν τότε, δημιουργώντας μία αξέχαστη θεματική εμπειρία.
Η σκέψη αυτή προήλθε από ένα θεματικό σεμινάριο που παρακολούθησα σε ένα κτήμα παρασκευής κρασιού, όπου όλο αυτό που παρουσίασα πρωτύτερα σαν ιδέα, το είδα και στην πράξη. Το σεμινάριο αυτό ήταν διήμερο και περιελάμβανε: μαθήματα μαγειρικής, όπου οι συμμετέχοντες συμμετείχαν στην παρασκευή του φαγητού που αργότερα θα δοκίμαζαν, σεμινάρια από διακεκριμένους ομιλητές που συζήτησαν πάρα πολλά θέματα που σχετίζονται με την γαστρονομία στην Αρχαία Ελλάδα, σεμινάρια γευσιγνωσίας που παρουσιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν μία ξεχωριστή εμπειρία, ξενάγηση στο μουσείου οίνου και θεματικά δείπνα.
Όλα αυτά μαζί δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό ελληνικό προϊόν, το οποίο και διασκέδασε τους συμμετέχοντες και τους μύησε στα μυστικά της αρχαίας ελληνικής γαστρονομίας, δημιουργώντας τελικά μία αξέχαστη εμπειρία. Αυτός είναι και ο σκοπός άλλωστε, πιστεύω. Να αξιοποιήσουμε αυτά που διαθέτουμε ως χώρα και συνδυάζοντάς τα να δημιουργήσουμε και να προσφέρουμε μία αλησμόνητη εμπειρία. 
Τα σχόλια για το σεμινάριο ήταν πραγματικά εκπληκτικά, γιατί ο κόσμος πλέον αναζητά το κάτι διαφορετικό. Και όπως τα παιδιά έτσι και οι μεγάλοι θέλουν να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητά τους και για παράδειγμα να διασκεδάσουν μαθαίνοντας. Μπορεί η Γαστρονομία να αποτελεί ένα πιο «ειδικό προϊόν» δηλαδή ένα προϊόν που απευθύνεται σε μικρότερο αριθμό ανθρώπων, ωστόσο το ζητούμενο πάντα δεν είναι να προσελκύσουμε τις μάζες αλλά να προσελκύσουμε και τους ανθρώπους που ψάχνουν το κάτι διαφορετικό. 

0 comments:

Post a Comment