Monday, April 29, 2013

Ανταλλακτική Οικονομία και Ανταλλακτικός Τουρισμός


Η ανταλλακτική οικονομία ορίζεται ως η οικονομία, στην οποία λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή αγαθών  μεταξύ των οικονομικών μονάδων, χωρίς την διαμεσολάβηση του χρήματος (www.antallaktiki.gr) .  Είναι μία μορφή οικονομίας που βασίζεται στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών και είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό. Στην χώρα μας, λόγω της παρατεταμένης περιόδου κρίσεως που περνάμε,  έχει διαδοθεί  το τελευταίο σχετικά διάστημα. Έτσι έχουν δημιουργηθεί  ανταλλακτικά δίκτυα σε πολλές πόλεις, τα οποία προσφέρουν από ανταλλαγή γνώσεων και δραστηριοτήτων, ανταλλαγή ελεύθερου χρόνου, προσφορά αγαθών και υπηρεσιών, μέχρι ανταλλαγή αγαθών και οργάνωση ανταλλακτικών παζαριών.
Η ιδέα που βρίσκεται πίσω από αυτό, δηλαδή η απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος, ή ακόμα και μέσα από την δημιουργία «εικονικών νομισμάτων», δημιουργεί δεύτερες σκέψεις και για το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς να έχει πολλά χρήματα και τελικά να μην του λείπει τίποτα. Κυρίως θα έλεγα ότι η έκταση την οποία μπορούν να έχουν τέτοια δίκτυα, ξεκινάει από την φιλοσοφία που έχουν οι λαοί όσον αφορά την προσφορά και την ανταλλαγή και στην συνέχεια από την ανάγκη για κάποια αγαθά ή υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτό της ανταλλαγής δημιουργήθηκε και η έννοια του τουρισμού με ανταλλαγή σπιτιών ή αλλιώς όπως θα έλεγα η έννοια του «ανταλλακτικού τουρισμού». Και πάλι η βασική ιδέα είναι η απόκτηση μιας υπηρεσίας χωρίς την διαμεσολάβηση χρημάτων. Η επίσκεψη δηλαδή ενός προορισμού για αναψυχή, χωρίς τα έξοδα της διαμονής. Υπάρχουν παγκόσμια δίκτυα ανταλλαγής σπιτιών, όπως είναι για παράδειγμα το www.homeforexchange.com το www.homeexchange.com το international home exchange network (www.ihen.com), το www.intervac.com και άλλα, τα οποία αποτελούνται από μέλη που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν διακοπές με ανταλλαγή σπιτιών και έρχονται σε επαφή με άλλα μέλη που ενδιαφέρονται να κάνουν το ίδιο. Με την ανταλλαγή σπιτιών, η διαμονή ουσιαστικά είναι δωρεάν, ενώ παράλληλα προσφέρεται η δυνατότητα σε κάποιον να νιώσει στις διακοπές του σαν ντόπιος και όχι σαν τουρίστας. Τα μέλη μπορεί να είναι από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο και για να κάνουν διακοπές στο σπίτι ενός άλλου μέλους, απλά θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να παραχωρήσουν και το δικό τους σπίτι ή εξοχικό για τον ίδιο σκοπό. Στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι ακόμα πολύ διαδεδομένη η έννοια αυτή, λόγω του ότι οι Έλληνες δεν παραχωρούν εύκολα τα σπίτια τους σε ξένους για ανταλλαγή. Κάτι τέτοιο γίνεται άτυπα ωστόσο μεταξύ γνωστών. Ενώ σημειώνει άνθηση τελευταία, λόγω της οικονομικής στενότητας που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν. Στο εξωτερικό βέβαια είναι πολύ πιο διαδεδομένη αυτή η έννοια.
Ένα επιτυχημένο παράδειγμα τέτοιου δικτύου, είναι το διεθνές δίκτυο ανταλλαγής σπιτιών “Intervac”, το οποίο ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 στην Ευρώπη από μία ομάδα καθηγητών  και τώρα αριθμεί 30.000 μέλη από όλο τον κόσμο. Τα μέλη του δικτύου είναι ηλικίας 35-60 ετών, με ένα ή δύο εισοδήματα στην οικογένεια και συχνά με παιδιά. Το κάθε μέλος εγγράφεται στο δίκτυο πληρώνοντας μία ετήσια συνδρομή, ενώ παράλληλα ανεβάζει στο δίκτυο φωτογραφίες και πληροφορίες για το σπίτι που επιθυμεί να ανταλλάξει. Πολλά μέλη, εκτός από το σπίτι τους, ανταλλάσσουν και το αυτοκίνητό τους, το σκάφος τους ή ότι άλλο επιθυμούν. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα ακόμα και για διπλή ανταλλαγή σπιτιών από δύο οικογένειες, φύλαξη σπιτιών, ανταλλαγές μεγάλης χρονικής διάρκειας και άλλα.  Όπως κάποια μέλη αναφέρουν είναι ένας πολύ καλός τρόπος εκτός από το να γνωρίσεις νέους τόπους, να δημιουργήσεις και φίλους από όλο τον κόσμο. Το δίκτυο αυτό  αυτή την στιγμή έχει πράκτορες σε 46 χώρες στον κόσμο.
Ένα παράδειγμα ενός ελληνικού δικτύου ανταλλαγής σπιτιών μόνο εντός της Ελλάδας είναι το www.elladahomeexchange.gr  Η διαφορά του δικτύου αυτού από τα δίκτυα που προανέφερα είναι ότι αφορά ανταλλαγές σπιτιών μόνο μέσα στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία όμως είναι και πάλι η ίδια. Εφόσον είσαι ιδιοκτήτης έστω μίας κατοικίας κύριας ή εξοχικής, και επιθυμείς να κάνεις αυτού του είδους τις διακοπές, γίνεσαι μέλος του δικτύου πληρώνοντας μία ετήσια συνδρομή, και ανεβάζεις στο δίκτυο πληροφορίες και φωτογραφίες του σπιτιού που θέλεις να ανταλλάξεις. Πριν από την ανταλλαγή, έρχεσαι σε επαφή με τους ανθρώπους που θα μείνουν στο σπίτι σου ενώ παράλληλα θα σου παραχωρήσουν και το δικό τους. Η ανταλλαγή δεν είναι ανάγκη να είναι ταυτόχρονη, μπορεί ο καθένας να ορίσει το χρόνο που θέλει να ταξιδέψει και να υπάρξει συμφωνία. Παράλληλα υπάρχουν και κάποιοι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Η ετήσια συνδρομή σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζει το πραγματικό ενδιαφέρον των μελών ενώ καταχωρούνται τα πλήρη στοιχεία τους για την εγγραφή, εξασφαλίζοντας τη σχετική ασφάλεια.
Τα πλεονεκτήματα του «ανταλλακτικού τουρισμού» είναι ότι παρέχει την δυνατότητα ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν αρκετά χρήματα να διαθέσουν για τις διακοπές τους, να μπορέσουν να το κάνουν, ενώ ακόμα δίνεται και η δυνατότητα παράτασης της χρονικής διάρκειας των διακοπών. Αυτό μπορεί να μην έχει οικονομική απόδοση, όσον αφορά τις ξενοδοχειακές κλίνες, έχει όμως απόδοση στο κομμάτι των μεταφορών, καθώς και στην τουριστική κατανάλωση στις τοπικές κοινωνίες. Διευκολύνοντας και αυξάνοντας τις τουριστικές ροές παγκοσμίως, είτε όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, είτε όσον αφορά τον εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό. Η παγκόσμια οικονομική συγκυρία νομίζω ότι θα οδηγήσει σε άνθηση του τουρισμού με ανταλλαγές σπιτιών, κάτι που σίγουρα θα έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς εκτός από την οικονομική απόδοση που θα υπάρξει στους τουριστικούς προορισμούς, θα υπάρξει και κοινωνική απόδοση. Η μορφή αυτή τουρισμού, εκτός από τα βασικά τουριστικά κίνητρα, εμπεριέχει την έννοια της προσφοράς και της ανταλλαγής. Κάτι που θεωρώ ως μεγάλο πλεονέκτημα, μέσα στην κρίση των αξιών που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, βοηθώντας έτσι την καλλιέργεια της αντίστοιχης κουλτούρας.

0 comments:

Post a Comment